Hvem blir jeg når krisen rammer?

Det er underlige tider. Skremmende tider. Uvisse tider.

Jeg kjenner et behov for å gjøre noe. Men hva kan jeg gjøre?Utdeling av boller til ei i førstelinja

På skolen var historie et av mine favoritt fag, og spesielt historien rundt 2. verdenskrig.

Jeg leste og leste. Både fakta bøker og romaner. Om krystallnatt og konsentrasjonsleirer. Om Hitler og Tyskland. Om trange økonomiske kår og om urettferdige avtaler etter 1. verdenskrig.


Jeg leste om en jente på en blå sykkel som fraktet hemmelige beskjeder i Frankrike. Jeg leste dagboken til Anne Frank, og historien om en gutt i en stripete pysjamas og Schindler sin liste.


Og ofte har jeg tenkt på hvem jeg ville blitt, hadde jeg levd da. De fleste av oss håper nok at vi hadde vært en av de modige, en av de som virkelig gjorde en forskjell for noen.


Nå er det mars 2020, og jeg sitter her midt i en verdenskrise. Den største krisen siden 2. verdenskrig. Og hvem blir jeg?


Plutselig får jeg muligheten til å vise hvem jeg virkelig er. Og jeg har så lyst å være med å bidra. Til å være en av de modige. Men jeg er henvist til hjemmekontor og bedt om å bare sitte hjemme. Det virker til tider så meningsløst.


For ikke så lenge siden ble jeg introdusert til Viktor Frankl av en god venn. Frankl var psykiater, og overlevde 3 år i konsentrasjonsleir. Han var svært opptatt av at vi mennesker trenger mening i livet. Han påsto at mennesket trenger å se sitt liv i en meningsfull sammenheng. Og når vi opplever å miste denne meningen, er det viktig at vi er oppmerksomme.


Frankl sier at når vi opplever at meningen er truet, er det viktig at vi jobber for å se livet vårt i en ny sammenheng, at vi ser det fra et annet perspektiv.


I den greske mytologien kan vi lese om Sisyfos. Kongen som ble dømt av gudene til å rulle en stor stein opp til toppen av et fjell. Straks han nådde toppen, rullet steinen ned igjen, og Sisyfos måtte starte på nytt. Igjen og igjen, for resten av evigheten.


Hvis Sisyfos skulle stille seg selv spørsmålet hva er meningen med dette? Ville han nok gitt opp, blitt gal eller syk. Men i stedet for å spørre hva er meningen, tar han selv ansvar for egen skjebne og nekter å gi opp. Han sier til seg selv at han skal vinne over steinen i dag også. Og det gjør han. Det blir meningsfullt for ham. Og ikke la steinen vinne. Der henter han krefter til en ny dag og en ny tur opp det bratte fjellet med den tunge steinen.


Som Sisyfos, må også vi gi det vi gjør mening.


For noen kan det være enkelt å gi seg selv mening. Sånn som de som nå står i frontlinja i kampen mot Korona. De vet at det de gjør er viktig. Meningsfullt.

Om enn også farlig, utsatt og slitsomt.


Men hva med oss andre?

Vi som ikke er sykepleiere eller leger. Vi som ikke jobber i matbutikk eller kjører varer.

Vi som ikke vasker eller henter søppel. Vi som ikke leter etter vaksiner eller ordner mer smittevernutstyr. Vi som ikke tar viktige avgjørelser for folket, eller hiver oss rundt og blir digitale lærere.


Hva med oss som ikke har ett av disse yrkene som nå står i «frontlinjen»? Hva med oss som sitter hjemme?


Noen av oss er permitterte. Noen av oss har hjemmekontor. Noen av oss er uføre. Noen av oss er pensjonister. Noen av oss er studenter.


Hva skal til for at vi skal finne mening nå?


Det er da jeg finner trøst i Frankl sine ord om at mening er noe jeg må skape selv. Det er ikke noe som gis meg utenfra, men det kommer innenfra. Fra meg selv. Det gir meg handlingsrom og muligheter.


Så i stedet for å tenke på «de» og «oss». De superheltene der ute i frontlinja og oss andre som sitter hjemme, må jeg begynne å tenke vi. Jeg er en del av det. Og alles bidrag er ulike, men alle bidrag kan være meningsfulle og gjøre en forskjell for noen.


Jeg jobber for tiden i en bedrift som har mottoet: Alle kan. - og det gjelder virkelig nå. Vi kan ikke alle jobbe i førstelinja, men vi kan alle gjøre vårt. Ingen kan gjøre alt - men alle kan gjøre noe.


Jeg kan velge å bry meg. Jeg kan velge å gjøre en forskjell for noen.


Så for å gi livet mitt mening for tiden har jeg den siste uken blant annet gjort følgende:


  • Jeg har stort sett holdt meg inne, det samme har barna og mannen.

  • Jeg har brukt tid sammen med barna mine, forsikret meg om at de ikke er redde og engstelige.

  • Jeg har hevet meg uti en bratt digital læringskurve for å kunne mestre jobben min hjemmefra.

  • Jeg har ringt til mange av de jeg aldri får tid til å ringe ellers.

  • Jeg har bakt boller og delt ut til venner som står i frontlinja.

Kanskje ikke noe å skryte av i forhold til de som nå risikerer egne liv for å redde andre, kan man gjerne tenke. Men jo det er viktig det jeg har gjort. «Jeg triller ikke bare stein, jeg er med på å bygge en katedral». Gjennom å holde meg hjemme, er jeg med og bremser smitten. Gjennom å bake noen boller, er jeg med og gir en hyggelig overraskelse som varmer.


Som Frankl sa: Du kan ta fra et menneske alt, men du kan aldri ta fra det friheten til å velge hvordan man vil forholde seg til en hvilken som helst situasjon.


Vi kan altså selv gi livet og hverdagen vår mening.


Jeg har muligheten for å glede noen andre. Jeg har muligheten for å vise omtanke. Jeg har mulighet for å gjøre noe nytt og mestre nye ting. Jeg har muligheten for å være raus, både med andre og meg selv. Jeg har muligheten for å være stolt, både av andre og av meg selv. Jeg har mulighet for å se på glasset som halvfullt i stedet for halvtomt.


Jeg har mulighet for å gi livet mitt mening.


Og så kan det hende at det etterhvert blir behov for meg på andre måter, men akkurat nå må jeg gi meg selv mening, så jeg er klar når den tid kommer.


Tung tids tale

Det heiter ikkje: eg – no lenger. Heretter heiter det: vi. Eig du lykka så er ho ikkje lenger berre di. Alt det som bror din kan ta imot av lykka di, må du gi.
Alt du kan løfte av børa til bror din, må du ta på deg. Det er mange ikring deg som frys, ver du eit bål, strål varme ifrå deg!
Hender finn hender, herd stør herd, barm slår varmt imot barm. Det hjelper da litt, nokre få forfrosne at du er varm!

- Halldis Moren Vesaas
562 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle